A művelődési ház és a könyvtár évtizedekig külön intézményként működött, de a 12 kilométerre lévő Ajka fejlődésével egyre több hivatal és funkció került át Devecserből a szomszédos városba. Ez természetesen a források átcsoportosításával is járt, így célszerűnek tűnt a kultúráért felelős intézmények összevonása.

A Devecseri Városi Könyvtár és Művelődési Ház székhelye az Esterházy család hajdani tulajdonát képező Kastélykönyvtár, mely Devecser szívében található. Az épületben a gyermek-, és felnőtt könyvtár mellett a Lovag terem számos rendezvénynek ad otthont, mint például kamara koncertek, újévi fogadások, író – olvasó találkozó vagy éppen esküvők. Az emeleten egy impozáns Galéria várja időszaki kiállításaival a képzőművészet szerelmeseit. A művelődési ház a kastélytól 100 méterre áll, és telephelyként működik, csak úgy mint a Rotary Ház, ami az iszap-katasztrófa utáni összefogásnak emléket állító kiállításnak ad helyet. A művelődési házban színházterem, oktatótermek, irodák vannak. Ebben az intézmény egységben működik a Devecseri Városi TV és a régi hagyományok nyomán rövid „U”-val írt Devecseri Ujság havilap szerkesztősége is. A művelődési ház és a buszpályaudvar ölelésében fekszik a rendezvény-, és piactér, ahol a közel 200 főt mozgósító szabadtéri rendezvényeket tartjuk. Itt egy rögzített szabadtéri színpad és egy kültéri búbos kemence is van. Külső helyszín még a Kastélykönyvtár belső udvara (100 fő befogadására alkalmas), illetve az épület mögött elterülő közel2 hektáros park.

2021-ben további egységgel bővül az intézmény. A Kastély front épületében – felújítás után – a helytörténeti gyűjtemény kap helyet. A kiállítás előterében folyóirat-olvasó működik majd, egy információs ponttal egybekötve.

A művelődési ház egy 350 fő befogadására alkalmas színházteremmel rendelkezik, ami jelenleg felújítás alatt áll. Új kárpitot kapnak székei, festés és parkettacsiszolás után megszépült környezetben várja a nagyérdeműt. A színpad fény és hangtechnikája a kor elvárásainak maximálisan megfelel, a vezérlőpult is digitális már. Ebben az épületben további két 20-25 fő befogadására alkalmas oktató terem van táblával, vetítővászonnal felszerelve, illetve önálló teremmel rendelkezik a képzőművész kör, és a helyi televízió is. Az előtér is tágas, ahol ruhatár is működik a rendezvényekhez igazodva. A falfelületek kialakítása szerényebb volumenű (pl. rajzpályázat alkotásai) kiállításokra alkalmas, illetve kézműves foglalkozások színtere.

A könyvtárépület legnagyobb összefüggő terme a szabadpolcos felnőtt részleg, itt nem tartunk rendezvényeket. Mellette a Lovagterem viszont fantasztikus helyszín a 60 fős eseményekhez. Szintén ezen a szinten található a könyvtár gyermekrészlege, ami külön teremben várja az iskolás (28 fő) és külön teremben az óvodás korosztályt. Az emeleten 2 egymásból nyíló kiállító terem ad otthont a művészeti alkotásoknak.

A Rotary Ház emeletén 3 helyiségben mutatjuk be a 2010-es vörösiszap-katasztrófa történéseit, és az azt követő újjáépítést. A földszinten egy tükrös terem zenekari és táncpróbák helyszíne, illetve további két kisebb terem várja új funkcióját a helytörténeti gyűjtemény átmozgatása után.