Devecserben a művelődési ház és a könyvtár évtizedekig külön intézményként működött, de a 12 kilométerre lévő Ajka fejlődésével egyre több hivatal és funkció került át Devecserből a szomszédos városba. Ez természetesen a források átcsoportosításával is járt, így célszerűnek tűnt a kultúráért felelős intézmények összevonása. Ez 2004. április 1-én meg is történt. 2021 októberében megváltozott a nevünk: Immáron DEVECSERI KASTÉLYKÖNYVTÁR ÉS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT vagyunk.

Intézményünk székhelye az Esterházy család hajdani tulajdonát képező kastély, mely Devecser szívében található. A főépületben a gyermek-, és felnőtt könyvtár mellett a Lovag terem számos rendezvénynek ad otthont, mint például kamara koncertek, újévi fogadások, író – olvasó találkozó vagy éppen esküvők. Az emeleten egy impozáns Galéria várja időszaki kiállításaival a művészet szerelmeseit. Ebben az épületben működik a régi hagyományok nyomán rövid „U”-val írt Devecseri Ujság havilap szerkesztősége is. A művelődési központ a kastélytól 100 méterre áll, és telephelyként működik, csak úgy mint a Rotary Ház, ami az iszap-katasztrófa utáni összefogásnak emléket állító kiállításnak ad helyet. A művelődési központban 300 fős, felújított színházterem, oktatótermek, közösségi terek állnak a lakosság szolgálatára. Ebben az intézmény egységben működik a Devecseri Városi TV is. A művelődési központ és a buszpályaudvar ölelésében fekszik a rendezvény-, és piactér, ahol a közel 500 főt mozgósító szabadtéri rendezvényeket tartjuk. Itt egy rögzített szabadtéri színpad és egy kültéri búbos kemence is van. Külső helyszín még a Kastélykönyvtár belső udvara, mely 100 fő befogadására alkalmas.

2021-ben további egységgel bővült az intézmény. A Kastély front épületében a helytörténeti gyűjtemény kapott helyet, melyet 2021. augusztus 1-én nyitottunk meg. A Helytörténeti Tárlat egy „Idegenvezető Totóval” várja látogatóit.

A könyvtárépület legnagyobb összefüggő terme a szabadpolcos felnőtt részleg, itt nem tartunk rendezvényeket. Mellette a Lovagterem viszont fantasztikus helyszín a 60 fős eseményekhez. Szintén ezen a szinten található a könyvtár gyermekrészlege, ami külön teremben várja az iskolás és külön teremben az óvodás korosztályt.

A Rotary Ház emeletén 3 helyiségben mutatjuk be a 2010-es vörösiszap-katasztrófa történéseit, és az azt követő összefogást és újjáépítést.