Mi a NAVA?

A Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) 2006 óta digitálisan rögzíti, feldolgozza és online hozzáférhetővé teszi a magyarországi közszolgálati csatornák és a legnagyobb lefedettségű kereskedelmi televíziók magyar gyártású műsorait törvényi szabályozás keretében. Európában szinte egyedülállóan gyűjteményei kutatás és oktatás céljából szabadon megtekinthetők úgynevezett NAVA-pontokon (csatlakozott oktatási intézmények, könyvtárak, muzeális és kulturális intézmények).

A NAVA elkötelezett őrzője az audiovizuális kulturális örökségnek, ezért egyedi különgyűjteményeket is kezel, tematikus válogatásokat készít felhasználói kérésre is.

Támogatja a közösségek (iskolák, civil kezdeményezések, archívumok) digitális térhez való kapcsolódásának lehetőségét. Elindította a „NAVA közösségi tér” elnevezésű szolgáltatását, ahol a felhasználók saját gyűjteményt hozhatnak létre jogtiszta audiovizuális anyagok feltöltésével, megosztásával. A NAVA biztonságos, hosszú távú és akár ingyenes tárhelyszolgáltatást biztosít, emellett a jogtulajdonos engedélyével a tárolt anyagok újrafelhasználhatók, újravághatók és megoszthatók más közösségi fórumokon.

Különgyűjtemények

A NAVA legfontosabb feladataként nem csak a napi médiában keletkező televíziós- és rádiós műsorszámokat gyűjti, hanem más audiovizuális archívumok anyagait is befogadhatja és hozzáférhetővé teheti. Így olyan egyedi és különleges Különgyűjtemények között böngészhet a felhasználó, melyek egyedül a NAVA oldalán érhetőek el.

A jogtulajdonosok sajnos nem minden gyűjtemény esetben engedélyezhetik a szabad megtekintést, de NAVA-pontjainkon ezen válogatások is korlátok nélkül lejátszhatóak. A NAVA-pontokon minden Különgyűjtemény szabadon elérhető.

Szabadon megtekinthető gyűjtemények

Híradó részletek

Mecenatúra Mozi

Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjei (1955-1985)

Mindentudás Egyeteme előadások (2002-2007)

NAVA-pontokról megtekinthető gyűjtemények

100 magyar film (1941-1981)

MediaWave fesztiválfilmek

Forrás: www.nava.hu