I. Devecseri Értékek Ünnepe (3. nap)

2023. május 13-án az I. Devecseri Értékek Ünnepe rendezvénysorozat harmadik és egyben záró napján a művészeti csoportok kapták a főszerepet.

Elsőként a Vackor Művészeti Modell Óvoda és Mini Bölcsőde Napsugár csoportjának műsorát tekinthette meg a közönség, akik Zelk Zoltán: Csilingel a gyöngyvirág című versére mutattak be zenés kreatív játékot. Őket követte a Vidolin Zenekar. A 13 éves Kovács Bendegúz hegedül, míg a 10 éves Kovács Réka brácsán játszik. A zene után a mozgás került előtérbe a Devecseri Örömtáncos csoport produkciójában.

Tiba-Kuczi Zsanett vezetésével az óvodás csoport néptáncbemutatóját is megtekinthette a közönség. Zsanett a népi gyermekjátékok és néptánc oktatását azért tartja fontosnak, mert a személyiség fejlesztésben és a mozgáskészség kialakításában látványos eredményeket lehet vele elérni, eközben pedig észrevétlenül sajátítják el a magyar tánc alapjait a kisgyermekek.

A délután folyamán fellépett a Batsányi Népdalkör akik 1972-ben alakultak Török Attiláné vezetésével. 2015-től Füstös Zsuzsanna vezeti a népdalkört. 2019-ben „Jaj de széles, jaj de hosszú a tapolcai utca” címmel CD-t adtak ki. Tavaly ünnepelték fennállásuk 50 éves évfordulóját. Idén tavasszal a Vass Lajos Népzenei Szövetség országos versenyének középdöntőjén kiemelt arany minősítés kaptak, és tovább jutottak az országos döntőbe. Elsősorban a dunántúli népdalokat ismertetik meg a közönséggel, de szívesen énekelnek más magyarlakta tájegységről is népdalokat.
A népdalok után az Őszi Fény Nyugdíjas Klub lépett színpadra. A klub 2000-ben alakult. Tagjai régebb óta fiatalok, akik aktívan részt vesznek Devecser város életében. Szerepelnek, dalolnak, verset mondanak és süteményeket sütnek. Véleményük szerint egy dal és egy mosoly összehozza az embereket. A mostani alaklomra egy dalos verses produkcióval készültek.

A szombati nap színpadi programját a Batsányi Táncegyüttes fellépése zárta. A Batsányi Táncegyüttes Tapolca egyik legjelentősebb amatőr művészeti csoportja, amely 1971-ben alakult, és 2021-ben ünnepelte 50. születésnapját. Céljaik között a szakmai tudás minél mélyebb elsajátítása, az érdeklődő fiatalokkal való megismertetése, valamint a közösségteremtés is szerepel. A táncegyüttes művészeti vezetője Bán László.

A színpadi produkciókat követően a helyi értéktárba bekerült új értékek elismeréseit adta át Szabó Adrienn, a Devecseri Értéktár Bizottság elnöke. A most bekerült értékek a Devecseri Ifjúsági Fúvószenekar, a Páduai Szent Antal templom, az Újjászületés Ökumenikus Kápolna és a Devecseri Arcképcsarnok.

Kapcsolódó bejegyzések