Megnyílt a helytörténeti tárlat Devecserben

Augusztus 1-jén ünnepélyes keretek között megnyílt a várkastély frontépületében a helytörténeti tárlat.
A mai nap beíródik Devecser történelmébe – mondta beszédében Ferenczi Gábor polgármester, aki felidézte Devecser történelmét, a várkastély történtét és szólt a Csóron és az Esterházy családokól. Egyben megköszönte mindazoknak a munkáját, segítségét, akik hozzájárultak a tárlat megszületéséhez.
A történelmi eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Kovács Zoltán térségi országgyűlési képviselő. A megjelent helyiek mellett a városunkba kiránduló Bezi–Enesei Evangélikus Egyházközség tagjai is részt vettek az ünnepélyes megnyitón.
Az avató ünnepség Füstös Zsuzsanna a Devecseri Városi Könyvtár és Művelődési Ház igazgatója által elénekelt népdallal kezdődött.
Czeidli József örömének adott hangot, hogy a Devecseriek régi álma vált valóra, a gazdag helytörténeti gyűjtemény méltó otthonra lelt.
Beszédében elmondta, hogy Váti Ferenccel közösen szerettek volna a kastélykönyvtárban múzeumot létrehozni. Mivel a múzeum létrehozása nehézkes ezért helytörténeti gyűjteményben gondolkoztak. A kiállított tárgyak a településről illetve a környékbeli falvakból származnak, melyek sok-sok éven át raktárakban porosodtak, várva a mai napra.
Az összegyűjtött anyagnak csak egy kis töredékét van lehetőség bemutatni és a tárlat is arra szorítkozott, hogy a történelmünk egyik szegletének, egy kis darabjának a szeletét mutassa be. A tárlat megtekintése során ha becsukjuk a szemünket úgy érezhetjük, mint ha a régmúltba repültünk volna vissza.

A kiállítás ingyenesen látogatható.
Hétfőn-szerdán és pénteken 10.00-16.00 között várják a látogatókat.

Kapcsolódó bejegyzések