Somlói borok versenye

A Somlói Borvidék 2024-es borversenyének ünnepélyes eredményhirdetését tartották június 21-én a Somló Kapuja Látogatóközpontban.
A Somlói Borvidéki Borverseny évről évre a hegy kiemelkedő eseménye, ahová minden pincészet a legjobb borait nevezi. A szakértő zsűri ezekből választja ki azokat, amelyek díjazásra is érdemesek.
A versenyről és az elmúlt időszak eseményeiről Tornai Tamást a Somlói Borvidék Hegyközségének elnökét kérdeztük.
A név változott, a célok nem. A kis méret kis mennyiséget jelent, így a boldogulást számukra kizárólag a magas minőség és a különlegesség jelentheti – monda köszöntőjében Tornai Tamás, a Somlói Borvidék Hegyközsége, valamint a Balatoni Borrégió elnöke.
A Somlói Borgálán a hegyközség elnökének köszöntője után Dr. Bussay Dorottya tartott előadást „Bor és egészség” címmel. Kiemelte a borok, különösen a vulkanikus jellegűek összetevőinek kedvező élettani hatását és a kulturált borfogyasztáshoz, a borkóstoláshoz, a bortúrákhoz kapcsolódó közösségi élmény pozitív mentális hatását.
A Somlói Borversenyen tíz borászat 17 tétele nyert aranyérmet. Egy borászat, a Tornai Pincészet, négy aranyérmet, közte a legjobbnak járó nagyarany díjat. Négy borászat ( az 5 Ház Birtok, a Fehérvári Birtok, a Kancellár Birtok és a Kreinbacher Birtok) két-két aranyérmet, további öt termelő ( a Bogdán Birtok, Heffler Tibor pincéje, Mundi Gábor pincéje, Somogyi Gyula pincéje és a Clements Pincészet) egy-egy aranyérmet nyert.
Devecser Város Önkormányzata a Somlói Borvidék Borverseny 2024. évi különdíját, Devecser Város Bora 2024. címet Mundi Gábor 2021-s Furmintja nyerte el.
Az eredményhirdetést sétálókóstoló és kötetlen beszélgetés követte.

Kapcsolódó bejegyzések