Szakkörök a Devecseri Kastélykönyvtár és Művelődési Központban

A tavalyihoz hasonlóan, az idei évben is számos szakkört indított a Devecseri Kastélykönyvtár és Művelődési Központ, ahol az érdeklődők különböző területeken kamatoztathatják kézügyességüket.
Az első ahova ellátogattunk a mézeskalács készítő szakkör, melynek vezetőjét Frank Katalint kérdeztük a részletekről.

Az idei évben új foglalkozásokkal bővült a Devecseri Kastélykönyvtár és Művelődési Központ kínálata. Az egyik ilyen a gyertyaöntő szakkör. A gyertyaöntés, a gyertyakészítésnek a gyertyamártásnál újabb és fejlettebb módja. Üvegből vagy fémből készült, egyik végén kúposan összeszűkülő gyertyaöntő formába középre beerősítik a belet, s a felmelegített sztearint beleöntik. Amikor kihűl és megmerevedik, a gyertyát kihúzzák a formából.

A nemezelő szakkör már nem ismeretlen a devecseriek számára, hiszen már a tavalyi évben is nagy sikerrel zajlott. Baráth Szilviát, a szakkör vezetőjét kérdeztük, hogy idén milyen alkotásokat fognak készíteni.

Szintén egy kreatív foglalkozás a papírfonó szakkör, mely 2022 novemberében vette kezdetét a Devecseri Kastélykönyvtár és Művelődési Központban.

A foglalkozáshoz a Nemzeti Művelődési Intézet biztosította 5 fő részére ingyenesen az alapanyagokat, ezzel is támogatva a kis közösségek létrejöttét. A résztvevők minden alkalommal más-más terméket készítenek el, pl. házikót, csillagot, különböző technikával készült kosarakat, bortartót vagy koszorút. A papírfonás technikája nem más, mint az ismert kosárfonás alapjai, itt azonban vessző helyett papírpálcákkal dolgoznak. A jó hangulat és kötetlen beszélgetések mellett egy újabb népi hagyományt is őrizhetnek, tanulhatnak és továbbvihetik.

A bútorfestő szakkör célja, hogy a résztvevők megismerjék egy régi, ritka mesterség hagyományos formavilágát, a szakma történetét és néprajzi vonatkozásait, alapanyag- és eszközhasználatát.

Kapcsolódó bejegyzések