Új helyre költözött a Pedagógiai Szakszolgálat


Szeptember 28-án avatták fel a Pedagóiai Szakszolgálat Szent Imre utcai épületét. Az épületet a város biztosította rendelkezésre, melyet a Devecseri Városüzemeltetési Kft. újított fel.
Az avatási ünnepségen Szedlák Bernadett a Veszprém Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója megnyitó beszédében elmondta, hogy a tagintézmény 2014-ben nyitotta meg kapuit a Szabadság téren. Az akkor megnyitó tagintézmény nagy előrelépés volt az itt élők számára.
Nevelési tanácsadó addig nem működött a városban, az ajkai tagintézmény látta el a város és a járás lakóit. 2016-ban a Rotary házba költözött az intézmény, tágasabb volt a hely, de ott sem önálló épületben voltunk, kevés volt a helyiség a feladatok ellátásához. Az elmúlt két évben sok gondolkodás után elfogadtuk az önkormányzat által felajánlott épületet, ahol van elég hely korai fejlesztéshez, mozgás fejlesztéshez. A szolgáltatásaink maradéktalanul folynak tovább ahogy eddig, de itt szélesebb körű szolgáltatást tudunk nyújtani, kevésbé kell alkalmazkodni egymáshoz időben, több kolléga elhelyezésére van lehetőség. A logopédiai ellátással, szakértői vizsgálatok elvégzésével, magatartási, nevelési problémák kezelésével nyújtjuk a legfontosabb ellátásokat az itt élők számára – mondta a főigazgató és hangsúlyozta az óvodákkal, iskolákkal, a Máltai Szeretetszolgálattal, családsegítő, gyermekjóléti szolgálattal való kapcsolatok ápolása értékességét, fontosságát.
Megköszönte a polgármester és a város önkormányzata felajánlását, ami az épületet illeti, valamint a költözködésben nyújtott segítséget, a Veszprémi Tankerületi Központnak a támogatást és hogy az egész vármegyében segítik a szakszolgálat munkáját. Megköszönte Fülöp Magdolna tagintézményvezető munkáját, aki az ajkai tagintézmény vezetőjeként hét éven át irányította a devecseri tagintézményt is.
Szauer István a Veszprémi Tankerület igazgatója elmondta, hogy az elmúlt tíz év alatt sokat fejlődött a szakszolgálat.
2013-ban született meg a rendelkezés arról, hogy minden járási székhelyen létre kell hozni a Pedagógiai Szakszolgálatot, miközben túl sok támpont nem állt rendelkezésünkre. Mégis el kellett indulnunk, de a devecseri önkormányzat a kezdetektől fogva mindig nagyon segítőkész volt és mellettünk állt ebben. Most akkora ingatlant kaptunk, amelyben nyugodt körülmények között végezhetik a munkát a kollégák, akiknek köszönet, hogy két hét alatt belakták a helyiségeket. Örömmel költöztek be, de akkor lesz igazán otthonos az épület, amikor itt lesznek a gyerekek is – mondta az igazgató.
Dabronakiné Rózsás Ildikó a szakszolgálat helyi tagintézményének megbízott vezetője a vendégeket köszöntve úgy fogalmazott, hogy fontos állomás a mai, az új épületbe költözést követő avatás napja.
Régóta kerestük azt a helyet, amely megfelelő lenne a szakszolgálati feladatok teljeskörű ellátására. Az akadálymentesített épület elhelyezkedésében és kialakításában egyaránt megfelel a mai kor igényeinek. A mai átadás azonban nem jöhetett volna létre a város és a Veszprémi Tankerület közös elhatározása és aktív közreműködése nélkül – mondta Dabronakiné és reményét fejezte ki, hogy az új, tágas épületben a szakszolgálat még szélesebb körű munkát tud folytatni.
Ferenczi Gábor polgármester arról beszélt, hogy 2014-ben még egy nagyon kicsi ingatlanban tudtak csak helyet adni az intézménynek és a Rotary házban sem volt elég hely a szakszolgálatnak, de amikor a munkaügyi kirendeltség kiköltözött az épületből a képviselő-testület felismerte a lehetőséget, hogy ez lesz az ideális hely a szakszolgálatnak. Az iskola alsó tagozatának épülete mellett végre egy olyan helyszínt találtunk, amely méltó a városi ranghoz és az ellátottakhoz egyaránt, hiszen a szakszolgálat járási szintű feladatokat lát el a város és 27 település lakói részére. Az óvodától a középiskoláig minden intézmény érintett az itt rendelkezésre álló, az oktatást, nevelést, fejlesztést segítő szolgáltatásokban – mondta a polgármester és megköszönte a kiváló szakmaisággal végzett szerteágazó tevékenységet és az egy évtizedes együttműködést, amely a város és az intézmény között fennáll. A polgármester elmondta még, hogy az épület felújítását a Devecseri Városüzemeltetési Kft. végezte, egyes bútorok elkészítését ugyancsak, majd segítve aztán a költözést is.
Az ünnepségen a Gárdonyi Géza Általános Iskola és AMI tanulói, valamint a zeneiskola tanárai adtak műsort.

Kapcsolódó bejegyzések